Raskampen mot Norge i Kosta Småland 7-8/12 slutresultat

raskampen-joreälvens ita

Årets rasmästerskap mot Norge var förlagd till skogarna runt Kosta i Småland.

Svenska laget:
SE48429/2010 Joreälvens Ita. Ägare Magnus Frisk och Marita Lindholm.
S11390/2006 Göingebygdens Fixa. Ägare Tommy Blomqvist.
SE28040/2013 Goldrevs Azzy. Ägare Mikael Käll.

raskampen-svenska laget

Norska laget:
NO35238/14 Ronja. Ägare Svein-Arne Holthe.
NO50414/11 Sacha. Ägare Asle Rundberg.
NO46020/10 Kaluha. Ägare Rune Sliper.

raskampen- norska laget

Efter att det regnat och stormat större delen av dagen och kvällen före provet åkte deltagarna ut på sina respektive provrutor tidigt på måndagsmorgonen. Utmed vägarna ut på provområdena låg en hel del träd omkullblåsta men inget låg på vägen. Många hundar fick slag ganska tidigt men det visade sig att det var stora problem att kunna följa nattslagen, på något vis hängde dessa inte ihop. Endast en hund Goldrevs Azzy lyckades få ihop ett prisdrev denna första dag bland de sex raskamphundarna. Resultatet efter dag ett var inte lysande för provet som helhet, de flesta hundar hade haft samma problem. Tyvärr fick de norska laget sin hund Kaluha utslagen på rådjursdrev på förmiddagen.

Dag två med frysgrader på natten och frost och kraftig dimma på morgon visade sig ställa till det även denna dag för hundarna. Två av hundarna lyckades dock få ihop till prisdrev och det var Ita och Fixa.  Azzy reste hare men lyckades bara få ihop 9 drevminuter innan haren försvann ut på vägen. Den Norska unghunden Ronja reste en hare och fick ihop 28 drevminuter innan haren tog vägen som hon inte kunde reda ut.

Jag och den Norska ordf i Hamiltonringen åkte runt för att se och lyssna på hundarna och fick dag 2 vara med om när Ronja reste sin hare och vi fick även se den vid ett tillfälle. Vi besökte samtliga hundar och kunde se hur energiskt dessa hundar jobbade för att hitta sina harar vilket också återspeglades på hur domarna sätta sina poäng på jaktlust. Alla hundar fick höga välförtjänta poäng för sitt arbete med att försöka hitta och resa det vilt de så gärna ville ha på benen.

Efter dag 2 kunde vi konstatera att endast de Svenska hundarna hade prisdrev därför stod kampen om vilken av dessa som skulle ta hem slutsegern.

Raskampmästare blev Joreälvens Ita ägare Magnus Frisk och Marita Lindholm. Ett Stort Grattis till er tre för en fin insats i de småländska skogarna.

Resultatlista Raskampen

Joreälvens Ita                    Dag 1 14 min drev 24 Eg. Dag 2 67 min drev 58 Eg

Göingebygdens Fixa       Dag 1   0 min drev 25 Eg. Dag 2 41 min drev 55 Eg

Goldrevs Azzy                    Dag 1 56 min drev 57 Eg. Dag 2   9 min drev 22 Eg

Ronja                                    Dag 1   8 min drev 21 Eg. Dag 2 28 min drev 23 Eg

Sacha                                    Dag 1   0 min drev 24 Eg. Dag 2   0 min drev 20 Eg

Kaluha                                  Utslagen

Till årets Raskamp var Allmogejakt och Tracker sponsor med en Trackerpejl till den vinnande hunden.

Även ett stort Tack till Smålands Stövarklubb för ett välarangerat prov.

Göran Johansson, Ordförande, Svenska Hamiltonstövarföreningen.