Tillbaka till Rasmästerskap

Rasmästerskap Dec 2014

Den 20-21 November gick tävlingen av stapeln i Buskerud harehundsklubb (Norge), i samband med Eikum/Modum provet. Som tidigare år är det tre uttagna hundar från varje land som gör upp om titeln rasmästare, och deltar i lagtävlingen länderna emellan baserat på bästa jaktprov etc. Följande hamiltonstövare var uttagna i 2014 års rasmästerskap:

Sverige:
Hagets Kasper, ägare: Mårten och Örjan Strömberg
Björnekes Vera, ägare: Ove Bergström
Trumpeteregårdens Raij, ägare: Bjarne Engström

raskampen_2014_svenska_laget

Norge:
R-Roma, ägare: Trond Revhaug
Seppo, ägare: Fredrik Lund
Jessi, ägare: Karl Johan Rimstad

Raskampen_2014_norska_laget

Efter en resa på drygt 60 mil anlände det Svenska laget till Hokksunds Båt och Camping cirka två mil utanför Drammen, där förläggningen var belägen. Fredagen inleddes med mat samt lottning och presentation av landskampshundarna. Med till Norge var även de två andra Svenska hundarna (utanför landskampen) Hagets Bira och Liljaskogens Ester. Förväntningarna var höga men ett visst orosmoment var vädret. På de flesta rutorna var det barmark, men det kom hela tiden ner blötsnö och regn om vart annat. Första snön brukar aldrig vara lätt att driva på.

Dag 1. Vädret var som sagt inte på topp och flera av hundarna hade problem med att finna nattslag. Trots detta svarade flera av hundarna för ganska bra presentationer innan dagen var slut. Av de Svenska deltagarna så drev Hagets Kasper en tapptfri etta och placerade sig i ledningen. Bjarne Engströms Raij hade oturen att få haren nära järnvägen vilket gjorde att han kopplade hunden efter 71 minuter. Vera fick tyvärr aldrig några riktigt bra nattslag att arbeta med och fick därför aldrig chansen. Alla Norska hundar fick till slut upp hare, och R-Roma utmärkte sig (som vanligt) med ett bra drev på 79 minuter vilket gjorde att hon låg tvåa efter den första dagen.

På middagen och under efterföljande diskussioner var stämningen som alltid på topp, och historierna gick varma. Många undrade vem som skulle bli årets rasmästare, och om Norge hade möjligheten att vända och hämta in de fyra poängs underläge i lagtävlingen från dag 1. Vädret var i stort sett oförändrat på många av rutorna, vilket oroade vissa av deltagarna så klart.

Dag 2. Denna dag var det Norges tur att visa framfötterna, där alla deras duktiga hamiltonstövare i tävlingen lyckades med bedriften att prestera bra drev. R-Roma, Seppo och Jessi drev alla full tid vilket så klart imponerade mycket. För de Svenska deltagarna gick det sämre denna dag. Den dubble rasmästaren Hagets Kasper följde tyvärr inte upp första dagens drev utan hade fick upp dels en riktig vägspringare (47 min), samt en hare som troligen kröp efter cirka 40 minuter mitt framför domaren och hundägarna. Vare sig Raij eller Vera hade turen att resa vilt dag 2. Detta gjorde att R-Roma vann provet och kan därmed titulera sig rasmästare för hamiltonstövare 2014. Tronds tik har många gånger förr imponerat på jaktprov och är väl värd detta, eller vad sägs om 8 elitettor och deltagit i 3 NM. Stort grattis! I lagtävlingen dominerade Norge stort denna gång, och vann den samma med bred marginal. Lika bra att vänja sig inför den stundade skidsäsongen.

Slutresultat individuellt, Rasmästerkap/Landskamp 2014:

  1. R-Roma (Norge), 342 p
  2. Hagets Kasper (Sverige), 301 p
  3. Jessi (Norge), 285 p
  4. Seppo (Norge), 239 p
  5. Trumpetaregådens Raij (Sverige), 155 p
  6. Björnekes Vera (Sverige), 34 p

Slutresultat lagtävling, Rasmästerkapet/Landskamp 2014:

  1. Norge, 866 p
  2. Sverige, 490 p

Sammanfattning:
Ett stort tack till Hamiltonringen och främst Öysten Sörhaug för ett fantastiskt väl ordnat arrangemang! Vädrets makter kan man inte rå över, men det var fina provområden som verkade ha gott om hare. Även förläggningen, maten och allt runt omkring fungerade på bästa sätt. Detta är en viktig tävling för vår verksamhet, där det ges tillfälle att träffas och utbyta erfarenheter länderna emellan och som ger spänning kring hela tävlingen. För vår egen del har dessa rasmästerskap var otroligt roliga att deltaga på och jag hoppas att det ges möjlighet att kvalificera sig med andra hundar i framtiden. Vår Kasper har haft en enorm tur att vinna denna tävling två gånger och komma tvåa en gång, vilket blir svårt att upprepa i framtiden.

/Mårten Strömberg, deltagare