Tillbaka till Rasmästerskap

Rasmästerskap Nov 2012

Hagets Kasper vann Rasmästerskapet för Hamiltonstövare, i Norska Vestfold den 17-18/11 2012!

raskamp_nov_12

Hagets Kasper tillsammans med ägarna Mårten och Örjan Strömberg

 

För andra året på raken segrade SE UCH SE JCH Hagets Kasper från Sverige, i landskampen mot de Norska hundarna!

Den numera 6 åriga hanen ägs av Mårten och Örjan Strömberg från Hedesunda, som åkte närmare 70 mil enkel resa för att deltaga på provet.

Trots barmark var det mycket svåra förhållanden under lördagen med ihållande regn, dimma samt blötsnö. För de Svenska hundarna var det dessutom lite ovant med den hiskligt kuperande terrängen. Endast Kasper samt den norska tiken Leverhögens Centa lyckades med bedriften att driva till pris den första dagen, och hade med detta skaffat sig ett bra utgångsläge inför söndagens fortsättning. Efter kollegiet visade det sig att Centa ledde provet med 167 poäng och därefter Kasper med 120 poäng. Trea låg den Norska hanen Skogsereds Tero följd av Göingebygdens Söka (Sverige), Luna (Norge), samt Gräftshults Maja (Sverige). Den sistnämnada fick dessvärre inte upp hare, vilket naturligtvis var tråkigt för hennes del. Även i lagtävlingen låg Norge i topp! Som alltid var stämningen mycket god under den sedvanliga middagen på kvällen, där massor av historier och erfarenheter utbyttes länderna emellan.

 

Dag två var väderleksgudarna på ett bättre humör, och de bjöd på två grader varmt samt barmark. För båda lagen blev det varierande resultat även under söndagen, och som alltid krävs det att man inte har otur för att lyckas. Både Maja och söka som vanligt är fantastiskt duktiga hundar, hade inte det rätta flytet denna gång. Maja kom på slag alldeles för sent in på dagen, och Söka hade inte sin bästa dag. Däremot gick det bättre för Hagets Kasper denna gång som drev ihop till en riktigt fin 1:a, mer eller mindre tapptfritt. Tre domare samt hundägarna såg haren minst 15 gånger (tillsammans) på vägen, med hunden 0-3 minuter bakom. Alla var nöjda och glada med dagen när de återvända till förläggningen, och självklart ovetande om slutresultatet. Väl inne visade det sig att alla hundar var på plats, utom Leverhögens Centa. Tero hade drivit 95 minuter, och Luna desvärre ingenting. Rapporter kom in att Centa rest sin hare klockan 13.40, vilket ökade spänningen avsevärt. Provdagen var till 16.00, så ett bra drev krävdes för att tiken skulle vinna.

Först vid prisutdelningen visade det sig att Kasper stod som segrare, och att Centa blev tvåa efter att hon drivit till ett tredje pris på söndagen. Däremot tog Norge revanch på Svenskarna i lagtävlingen, där de gick segrande ur striden. Det var några år sedan sist, så det ”gladde” naturligtvis dem.

Ett väl arrangerat prov och trevligt umgänge i svårjagade marker är slutsatsen av Norge äventyret, även om hemresan blev lång för samtliga Svenskar.

 

Resultatlista Individuellt:

1. Hagets Kasper, ägare: Mårten och Örjan Strömberg, Sverige 319 p

2. Leverhögens Centa, ägare: Geir Raen, Norge                           304 p

3. Skogsereds Tero, ägare: Per Erik Hanstad, Norge                   240 p

4. Göingebygdens Söka, ägare: Magnus Jönsson, Sverige           66 p

5. Gräfthults Maja, ägare Niclas Johansson, Sverige                       30 p

6. Luna, ägare: Tom Höibakk, Norge                                                    28 p

 

Resultatlista Lagtävling:

1. Norge    572 p

2. Sverige 415 p